E-ISSN: 2791-7835
The Effect of Depression and Social Support on Ruminative Thinking in Patients Diagnosed with Depression
1Department of Nursing, 25 Aralık State Hospital, Gaziantep, Türkiye
2Department of Midwifery, Gaziantep University Faculty of Health Sciences, Gaziantep, Türkiye
Lokman Hekim Health Sciences 2025; 5(1): 48-57 DOI: 10.14744/lhhs.2025.08680
Full Text PDF

Abstract

Introduction: Depression is a psychiatric disorder with a significant public health impact. Rumination is known to play a key role in both the onset and the chronicity of depression. Social support is a powerful factor that helps protect an individual’s health. This study is descriptive and aims to explore the relationship between rumination and social support in patients with depression.
Materials and Methods: This study was carried out with patients diagnosed with depression in the outpatient and psychiatry inpatient clinics of two state hospitals. As a data collection tool in the study; "Sociodemographic Data Form", "Beck Depression Inventory (BDI)", Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), "Ruminative Reasponses Scale (RRS)" were used.
Results: The mean BDI score of the depressive patients who took part in the study was 29.35±11.29, the mean RRS score was 59.98±15.05, and the mean MSPSS score was 37.23±12.04. BDI and RRS are strongly and positively correlated. BDI and MSPSS are strongly and negatively correlated (p<0.05). There was a strong negative link between RRS and MSPSS (p<0.05). It has been determined that depression and social support are two very effective factors in influencing ruminative thinking.
Discussion and Conclusion: When the level of ruminative thinking increases in patients, the severity of depressive symptoms increases and the perceived social support level decreases. In addition, when there is a decrease in the level of depressive symptoms in patients, the level of ruminative thinking also decreases and the perceived social support level increases. It is recommended to plan and implement interventions to reduce ruminative thinking and depressive symptoms that negatively affect patients' lives and to support effective use of social support.


Depresyon Tanılı Hastalarda Depresyon ve Sosyal Desteğin Ruminatif Düşünceye Etkisi
125 Aralık Devlet Hastanesi, Hemşirelik Bölümü, Gaziantep, Türkiye
2Gaziantep Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, Gaziantep, Türkiye
Lokman Hekim Health Sciences 2025; 1(5): 48-57 DOI: 10.14744/lhhs.2025.08680

Amaç: Depresif bozukluk, toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen bir psikiyatrik bozukluktur. Ruminasyonun depresyonun başlangıcında ve kronikleşmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Sosyal destek ise bireyin sağlığını korumada önemli bir faktördür. Bu çalışma, depresyonlu hastalarda ruminasyon ve sosyal destek arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir araştırmadır.
Yöntem: Bu çalışma iki devlet hastanesinin psikiyatri polikliniği ve yataklı servislerinde tedavi görmekte olan depresyon tanısı almış hastalarla yürütülmüştür. Çalışmada veriler "Sosyodemografik Veri Formu", "Beck Depresyon Envanteri (BDE)", Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), "Ruminatif Tepkiler Ölçeği (RTÖ)" ile toplanmıştır.
Bulgular: Hastaların BDE puan ortalaması 29.35±11.29, RTÖ puan ortalaması 59.98±15.05, ÇBASDÖ puan ortalaması ise 37.23±12.04 olarak bulundu. BDE ile RTÖ arasında güçlü pozitif korelasyon, BDE ile ÇBASDÖ arasında ve RTÖ ile ÇBASDÖ arasında güçlü negatif korelasyon bulundu (p<0.05). Depresyon ve sosyal desteğin ruminatif düşünmeyi etkilemede çok etkili iki faktör olduğu belirlendi.
Sonuç: Hastalarda ruminatif düşünce düzeyi arttıkça depresif semptomların şiddeti artmakta ve algılanan sosyal destek düzeyi azalmaktadır. Ayrıca hastalarda depresif semptomların düzeyinde azalma olduğunda ruminatif düşünce düzeyi de azalmakta ve algılanan sosyal destek düzeyi artmaktadır. Hastaların yaşamlarını olumsuz etkileyen ruminatif düşünce ve depresif semptomları azaltmaya yönelik müdahalelerin planlanması ve uygulanması, sosyal desteğin etkili kullanımını desteklemesi önerilmektedir.