E-ISSN: 2791-7835
Investigation of the Cytotoxic Effects of Thymbra Spicata Polysaccharides on MCF-7 Breast Cancer Cell Proliferation and Migration in vitro Conditions
1Department of Pathology, Niğde Ömer Halisdemir University, Training and Research Hospital, Niğde, Türkiye
2Department of Histology and Embryology, Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Medicine, Niğde, Türkiye
3Department of Pharmacology, Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Medicine, Niğde, Türkiye
Lokman Hekim Health Sciences 2025; 5(1): 6-15 DOI: 10.14744/lhhs.2025.66605
Full Text PDF

Abstract

Abstract
Introduction: Thymbra spicata species is a widely used plant, especially in the Eastern Mediterranean region, and is known to have many health benefits. However, the effects of its polysaccharides on tumor cells have not been investigated. We aimed to evaluate the biological effects of Thymbra spicata polysaccharides in MCF-7 breast cancer cells.
Materials and Methods: MTT test was performed to determine the cytotoxicity levels of polysaccharides and doxorubicin in MCF-7 and L929 fibroblast cells. The expression levels of VEGF and GSK-3β were examined by immunocytochemistry. For the in vitro wound healing assay, the scratch wound model was created in the shape of plus (+), and the percentage of closure was calculated.
Results: Thymbra spicata polysaccharides and doxorubicin had a cytotoxic effect on MCF-7 cells depending on the dose increase. The percentage of wound closure also decreased in correlation with the MTT results. In L929 cells, there was no significant difference in VEGF and GSK-3β immunoreactivity after polysaccharides and doxorubicin treatments, but a significant decrease in VEGF and GSK-3β expression was observed in MCF-7 cells.
Discussion and Conclusion: We demonstrated that polysaccharides exert toxic effects by suppressing VEGF and GSK-3β molecules. In addition, the polysaccharides inhibited cell proliferation and migration and delayed in vitro wound healing at high concentrations.


Thymbra spicata Polisakkaritlerinin MCF-7 Meme Kanseri Hücrelerinin Proliferasyonu ve Göçü Üzerine Sitotoksik Etkilerinin in vitro Koşullarda Araştırılması
1Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Anabilim Dalı, Niğde, Türkiye
2Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Niğde, Türkiye
3Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı, Niğde, Türkiye
Lokman Hekim Health Sciences 2025; 1(5): 6-15 DOI: 10.14744/lhhs.2025.66605

Giriş: Thymbra spicata türü, özellikle doğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ancak, bitkinin polisakkaritlerinin tümör hücreleri üzerindeki etkileri çalışılmamıştır. Çalışmamızda, Thymbra spicata polisakkaritlerinin MCF-7 meme kanseri hücrelerindeki biyolojik etkilerini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: MCF-7 ve L929 fibroblast hücrelerinde polisakkaritlerin ve doksorubisinin sitotoksisite düzeylerini belirlemek için MTT testi kullanıldı. VEGF ve GSK-3β'nin ifade düzeyleri immünositokimyasal olarak incelendi. İn vitro yara iyileşme analizi için yara modeli artı (+) şeklinde çizik atılarak oluşturuldu ve yaranın kapanma yüzdesi hesaplandı.
Bulgular: Thymbra spicata polisakkaritleri ve doksorubisinin, doz artışına bağlı olarak MCF-7 hücreleri üzerinde sitotoksik etkiye sahip olduğu belirlendi. Yara kapanma yüzdesinin polisakkarit varlığında azaldığı saptandı; bu azalma MTT sonuçları ile uyumlu idi. L929 hücrelerinde polisakkarit ve doksorubisin uygulamalarından sonra VEGF ve GSK-3β immünoreaktivitesinde anlamlı bir fark görülmezken, MCF-7 hücrelerinde VEGF ve GSK-3β ekspresyonunda anlamlı bir azalma gözlendi.
Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda, polisakkaritlerin VEGF ve GSK-3β moleküllerini baskılayarak toksik etki gösterdiği; ayrıca, hücre çoğalmasını ve göçünü inhibe ederek in vitro yara iyileşmesini yüksek konsantrasyonlarda geciktirdiği ortaya konuldu.